Vit chokladkaka med vaniljgrädde och jordgubbar

1 h
10 - 12 bitar
1 h
10 - 12 bitar

Du behöver

Botten

  • 200 g vit choklad
  • 100 g smör
  • 150 g vetemjöl (2,5 dl)
  • 8 g vaniljsocker (1 msk)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 30 g kokos
  • 110 g ägg (2), rumstempererade
  • 45 g strösocker (0,5 dl)

Vaniljkräm

  • 60 g äggula (3)
  • 60 g socker (0,75 dl)
  • 25 g maizena (0,5 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 20 g osaltat smör
  • 200 g grädde, vispad

Dekorera

  • färska jordgubbar
  • citronmeliss
  • jordgubbsblommor
  • lime, zest

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 165 grader. Smörj en rund springform 22-24 cm i diameter, med smör på kanterna och täck bottnen med bakplåtspapper.
  2. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, kokos och salt i en bunke. Smält den vita chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i mikron.
  3. Vispa upp äggen och strösockret fluffigt och rör ner choklad- och smörblandningen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda noga. Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Kakan ska endast få lite lätt färg, ta ut och låt svalna helt.
  4. Vaniljkräm
    Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter.
  5. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen helt.
  6. Vispa grädde till en fin konsistens och blanda det med vaniljkrämen.
  7. Spritsa/bred på ett jämnt lager över botten och dekorera med jordgubbar, limezest, citronmeliss och jordgubbsblommor.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept