Vit brödfläta med vallmofrön

Vit brödfläta med vallmofrön
Foto: TV4

Fläta degen till det här goda brödet.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 3,5 dl grahamsmjöl
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella
  • 2,5 msk ljus sirap
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 8,5 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • 2 msk vallmofrön

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ner kesellan, sirapen, saltet och mjölet och arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter på dragfri plats.
  2. Ta upp degen på bakbordet och knåda den mjuk och smidig. Dela i 6 lika stora bitar, rulla ut till längder och fläta löst till två lika stora flätor. Lägg dem på bakplåtspapper på en plåt och jäs under bakduk i 30 minuter. Värm samtidigt ugnen till 225°.
  3. Vispa upp ägget i en koppa och pensla bröden. Strö över vallmofrön. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 15-20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept