Vinkokta blåmusslor

Vinkokta blåmusslor
Foto: TV4

Färska musslor ser lite svårhanterliga ut där de ligger i fiskdisken. Men de är goda och dessutom ofta billiga. Kasta de som inte sluter sig när de knackas lätt i bordet, och de som inte öppnat sig när du kokat dem. Vill du göra rätten matigare så ta upp de färdiga musslorna, häll i ett par deciliter vispgrädde, låt spadet koka ihop lite och lägg tillbaka musslorna. Då har du en mättande soppa.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 kg färska blåmusslor med skal
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 knippor persilja
  • 0,5 dl neutral olja
  • 4 dl torrt vitt vin
  • salt
  • vitpeppar från kvarn
  • kajennpeppar

Gör så här

  1. Borsta, skölj och dra skägget av musslorna. Hacka löken grovt, skala och skiva vitlöken tunt. Hacka persiljan.
  2. Hetta upp oljan i en rymlig gryta. Lägg i lök, vitlök och musslor, skaka om och lägg på locket. Slå i vinet efter 2-3 minuter, skaka grytan, på med locket igen och låt koka i 2-3 minuter tills musslorna öppnat sig helt.
  3. Smaka av med salt, vitpeppar och lite kajennpeppar. Strö drivor av persilja över musslorna. Duka med djupa tallrikar och rejält med vitt bröd att suga upp det goda spadet med.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept