Vinbladsdolmar

Vinbladsdolmar
Foto: TV4

Det kan vara svårt att hitta färska vinblad, men det finns konserverade. Det här receptet på vinbladsdolmar kommer från Egypten.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 12 stora färska vinblad
  • 400 g lammfärs
  • 0,75 dl långkornigt ris
  • 1 gul lök
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • pressad saft av 1/2 citron
  • 1 dl vatten

Till servering:

  • matlagningsyoghurt

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen och låt det svalna. Skala och finhacka löken och hacka persiljan. Blanda lammfärsen med lök, ris, salt, peppar, persilja och tomatpuré.
  2. Sätt ugnen på 225°. Koka vinbladen 1/2 minut i vatten och låt dem rinna av. Behövs ej med konserverade. Lägg ungefär 2 msk av färsen på varje blad och rulla ihop dem till ovala paket. Lägg dem efter hand med skarven nedåt tätt i en ugnssäker form.
  3. Skala och hacka vitlöken och strö den över. Smält smöret och pressa ut citronsaften. Häll över smöret, citronsaften och vattnet. Stek dolmarna i mitten av ugnen i 40–50 minuter. Servera med matlagningsyoghurt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept