Vegetarisk paella

Vegetarisk paella
Foto: TV4

Paella är en spansk maträtt som är spridd till många länder. Rätten har fått sitt namn av kärlet den tillagas i. Ursprungligen är det en husmanskost med en bas av ris och råvaror som har funnits till hands. Det tillreds traditionellt över öppen eld i ett runt ganska grund järnkärl med två handtag (paella). Olika typer av vin funkar bra till paellan, men ett väl kylt rosévin brukar göra sig bra till de flesta varianterna. Paella är likställt med söndagsmiddag för många familjer i Valencia. Man brukar även göra stora paellas vid festligheter och bjudningar.

10 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl ris
  • 8-10 dl grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 paprikor
  • 2 morötter
  • 1 dl ärter
  • 1 dl kikärter
  • salt och malen vitpeppar
  • olivolja

Till servering:

  • gärna tomatsås

Gör så här

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs det i olja tillsammans med riset. Använd en stekpanna eller låg vid panna. Tillsätt hälften av buljongen samt saffranet. Låt riset koka på svag värme och späd med buljongen under tiden.
  2. Strimla paprika och morot. Fräs detta i lite olja och vitlöksklyftorna. Krydda med salt och peppar.
  3. När riset är kokt vänder du försiktigt ner grönsakerna i paellan. Krydda och värm alltsammans ordentligt före servering. Servera gärna med tomatsås.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept