Varm åländsk strömmingslåda

Varm åländsk strömmingslåda
Foto: TV4

Saltad strömming kallades förr för ”skomakarlax”. Man kan enkelt snabbsalta strömmingsfiléer själv över natten. Gör så här: Bred ut filéerna, strö salt över och ställ svalt till morgonen. Skölj filéerna hastigt under vatten innan de anrättas.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kg rå potatis
  • 400 g saltströmming, urvattnad
  • 150 g rimmat fläsk
  • 2 gula lökar, finhackade
  • smör till formen
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk kryddpeppar

Äggstanningen:

  • 2 stora ägg
  • 6-8 dl mjölk
  • eventuellt salt
  • nymalen peppar

Servering:

  • inlagda rödbetor

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen. Den urvattnade strömmingen rensas och ryggbenet tas bort. Skär fläsket i tärningar och bryn det lätt tillsammans med finhackade löken.
  2. Smörj en form och lägg ett lager potatisskivor i bottnen. Varva strömming, fläsk och kryddor. Sista lagret ska vara potatis.
  3. Vispa ihop ägg och mjölk, krydda med salt (om inte strömmingen är tillräckligt salt) och peppar från kvarn. Häll äggstanningen över.
  4. Grädda i 175° ugn i cirka 1 timme, eller tills lådan fått vacker färg och potatisen är genomgräddad. Inlagda rödbetor kan serveras till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept