Vårkyckling med hasselbackspotatis

Vårkyckling med hasselbackspotatis
Foto: TV4

Den smått geniala hasselbackspotatisen passar bra till söndagmiddagen. Lägg potatisen i en träsked så stoppar skedens kanter upp kniven strax innan du skurit igenom hela potatisen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling
  • salt och malen svartpeppar
  • 0,5 tsk salvia
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 1 purjolök
  • 1 morot
  • 20 g rotselleri
  • 2 msk smör
  • Hasselbackspotatis:
  • 12 jämnstora potatisar
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl ströbröd
  • salt och malen vitpeppar

gräddsås

  • vinbärsgelé
  • Inlagd gurka

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala potatisarna och snitta dem till hälften i 3 mm-skivor. Ställ potatisarna i en smord ugnssäker form, strö salt, peppar och ströbröd över, klicka på smör och baka i ugnen ca 35 minuter eller tills potatisarna är nästan klara. Ta ut potatisen precis innan den är helt mjuk. Sänk värmen till 175° och håll potatisen varm.
  2. Ansa purjolöken, skala morot och selleri och skär grönsakerna i mindre bitar. Torka av kycklingen och gnid den både inuti och utanpå med salt, peppar, salvia och rosmarin. Lägg purjolök, morot och rotselleri i en långpanna med lite vatten. Lägg kycklingen på ett stekgaller ovanpå. Klicka smör ovanpå och ställ mitt i ugnen i ca 45 minuter. Prova med en sticka om kycklingen är färdig, saften som sipprar ut ska vara klar, inte rosafärgad. Innertemperaturen ska vara 80°. Håll den varm.
  3. Sätt åter in potatisen i ugnen att steka helt färdig. Dela kycklingen i halvor och servera med hasselbackspotatisen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept