Ibland behöver man en dessert som passar att servera till många och som helst kan förberedas. Då passar det bra att servera pannacotta. Den kan vila i kylen över natten och behöver bara dekorers i sista stund.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och sockret och häll på grädden. Värm långsamt och sjud blandningen på svag värme i 15 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp vaniljstången ur grädden. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i den varma grädden och rör tills de smält. Häll upp smeten i vattensköljda portionsformar. Låt pannacottan stelna i kylen under minst 4 timmar, gärna över natten.
Skölj och snoppa jordgubbarna eller tina dem om de är frysta. Mixa jordgubbar, florsocker och pressad citronsaft.
Skär de färska jordgubbarna i klyftor. Droppa jordgubbssås i ett vackert mönster på 10 assietter. Placera därefter en pannacotta på var assiett. Fördela med jordgubbsklyftor och björnbär på varje portion. Dekorera med citronmeliss.