Vaniljpannacotta med jordgubbar och björnbär

Vaniljpannacotta med jordgubbar och björnbär
Foto: TV4

Ibland behöver man en dessert som passar att servera till många och som helst kan förberedas. Då passar det bra att servera pannacotta. Den kan vila i kylen över natten och behöver bara dekorers i sista stund.

18 mars 2009
Visa mer
10

Du behöver

  • 1 liter vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 vaniljstänger
  • 2 gelatinblad

Jordgubbssås:

  • 5 dl jordgubbar
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 2 msk florsocker

Till dekoration:

  • 1 liter färska jordgubbar
  • 0,5 liter färska björnbär
  • 1 kruka citronmeliss

Du behöver också:

  • 10 portionsformar

Gör så här

  1. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner vaniljfröna i en kastrull. Lägg i stången och sockret och häll på grädden. Värm långsamt och sjud blandningen på svag värme i 15 minuter. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Ta upp vaniljstången ur grädden. Krama ur och lägg ner gelatinbladen i den varma grädden och rör tills de smält. Häll upp smeten i vattensköljda portionsformar. Låt pannacottan stelna i kylen under minst 4 timmar, gärna över natten.
  2. Skölj och snoppa jordgubbarna eller tina dem om de är frysta. Mixa jordgubbar, florsocker och pressad citronsaft.
  3. Skär de färska jordgubbarna i klyftor. Droppa jordgubbssås i ett vackert mönster på 10 assietter. Placera därefter en pannacotta på var assiett. Fördela med jordgubbsklyftor och björnbär på varje portion. Dekorera med citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept