Klassiska vaniljbullar med smörfyllning

ca 1 45 m
12 bullar
Nutellabullar
Foto: TV4
ca 1 45 m
12 bullar

Du behöver

Grunddeg

  • 6,25 dl mjölk (626 g)
  • 62,5 g jäst
  • 1,25 dl socker (112,5 g)
  • 0,75 tsk salt
  • 2,5 tsk malen kardemumma
  • 190 g smör, rumsvarmt
  • 15-17,5 dl vetemjöl (900-1050 g)

Vaniljbullar

  • 45 g florsocker (0,75 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 40 g smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Sockerlag

  • 100 g vatten (1 dl)
  • 90 g socker (1 dl)

Dekoration

  • 0,5 vaniljstång
  • 180 g socker (2 dl)

Gör så här

  1. Grunddeg
    Värm mjölken till 37 grader.
  2. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så att jästen löses upp. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och smör.
  3. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter.
  4. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader.
  6. Vaniljbullar
    Skrapa ur vaniljstången och blanda med florsockret.
  7. Vispa ihop med smör och vaniljsocker.
  8. #Sockerlag
    Låt koka långsamt tills sockerkristallerna löst sig, låt sedan svalna.
  9. Dekoration
    Skrapa ur vaniljstången och blanda med socker.
  10. Kavla ut degen till en rektangel. Fördela fyllningen på 2/3-delar och vik in först högra sedan vänstra delen. Skär sedan 12 stycken bitar och snurra ihop ändarna.
  11. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Pensla på med ägg och grädda i cirka 8-10 minuter.
  12. Pensla direkt bullarna med sockerlag efter gräddning och strö över vaniljsockret.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept