Havtornsparfait

20-30 min (plus 3 h frystid)
4
Havtornsparfait
Foto: Tv4

Havtornsparfait med sabayonnegratinerade frukter och bär. Kan förberedas.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Skall avnjutas med dessertvin eller annan söt dryck, t.ex. Brown Brothers Mousserande vin Zibibbo (Nr 90423). En bra fest skall avslutas med bubbel!

20 maj 2013
Visa mer
20-30 min (plus 3 h frystid)
4

Du behöver

  • 2 stora äggulor
  • 1-1,5 dl havtornsjuice
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl socker
  • 1 gelatinblad (om man inte har 5-6 timmars frystid)
  • 70 g vit choklad
  • 2 dl grädde

Sabayonne

  • 2 äggulor
  • 1 dl vitt vin
  • 1 dl socker
  • 1 lime
  • råsocker
  • 20-30 g vit choklad, riven
  • färska frukter eller bär (hallon/blåbär/björnbär, vad säsongen tillåter)

Gör så här

  1. Havtornsparfait
    Finhacka den vita chokladen. Lägg äggulorna i en kastrull. Slå på havtornsjuicen, socker samt vaniljstången (klyv den längs med för mer smak).

  2. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa upp äggulorna med ingredienser på spisen så det blir pösigt. (akta värmen, inte för varmt!). Krama ur gelatinbladet och rör ner i smeten. Se till att det inte blir klumpar.

  3. Lägg i chokladen och rör tills den smält. Ställ sedan kastrullen i kylen för nedkylning.
  4. Vispa grädden men inte för hårt. När chokladsmeten kallnat kan den tas ur kylen och försiktigt vändas ned i grädden. Plasta form häll i blandningen och sätt i frysen.
  5. Sabayonne
    Förbered ett varmt och ett kallt vattenbad. Lägg äggulorna i en kastrull.
  6. Dela limen och doppa den i råsocker. "Stek" den med sockret mot stekpanna en kort stund. Ta upp och pressa den söta limjuicen i äggulorna. Häll i sockret och vitvinet.
  7. Ställ på värmen, var försiktig, alternativt sätt en skål över varmvatten och vispa hela tiden tills konsistensen är som en sockerkassmet.
  8. Vid bra konistens flytta direkt till kallt vattenbad. Lägg i riven vit choklad.
  9. Vid servering
    Skär upp parfaiten. Montera frukt och bär, slå på sabayonnen. Bränn av med brännare, strö eventuellt över lite riven choklad som garnering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept