Medelhavstorsk

45 min
4
Medelhavstorsk
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Torsk med örtmajonnäs och varm medelhavssallad. Se det här receptet som en inspirationskälla och byt själv ut ingredienserna mot andra.

23 mars 2010
Visa mer
45 min
4

Du behöver

  • 800 g torskfilé
  • salt
  • malen vitpeppar
  • olivolja

Varm medelhavssallad:

  • 1 dl kokta belugalinser
  • 1 st röd paprika
  • 1 st gul paprika
  • 2 st salladslökar
  • 1 ask körsbärstomater
  • 20 st svarta oliver
  • salt
  • malen vitpeppar

Örtmajonnäs:

  • 2 tsk vinäger
  • salt
  • malen vitpeppar
  • 2 st äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl neutral olja
  • 2 msk finhackad persilja
  • 20 st pistaschnötter

Gör så här

  1. Skala pistagenötterna och hacka dem fint. Hacka persiljan. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Ta upp äggulorna. Häll vinäger, salt och peppar i en skål. Lägg sedan i äggulorna och blanda ner senapen.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ner oljan lite i taget, först droppvis och sedan i en fin stråle. Vispa för hand eller med elvisp. Majonnäsen ska bli tjock och krämig. Rör sedan ner persilja och nötter. Ställ svalt till servering.
  3. Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Smörj en ugnssäker form, krydda fisken med salt och peppar och lägg den i formen. Ringla över lite olivolja och baka fisken i ugnen i cirka 15 minuter eller till en innertemperatur på 60 grader.
  4. Ansa paprikorna och salladslökarna och skär dem i mindre bitar. Fräs dem några minuter i olivolja. Blanda med linserna och krydda med salt och peppar. Servera med fisken och majonnäsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept