Ugnsbakad lax med ingefärasås

Ugnsbakad lax med ingefärasås
Foto: TV4

Gör gärna en större sats av den goda såsen, den kan sparas upp till en vecka i kylen och passar bra till mycket. Resultatet blir bäst om laxen är medium, det vill säga inte helt genomstekt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 laxfiléer à 150-200 g
  • lite grovt salt
  • olja till plåten

Ingefärasås:

  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 dl syltad ingefära, fint hackad
  • 1 dl spad från ingefäran
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk potatismjöl

Till servering:

  • 4 portioner kokt potatis
  • 0,5 liter blandad skivad purjolök och kinakål i bitar

Gör så här

  1. Ugnsbakad lax: Sätt ugnen på 200°. Laxfiléerna ska vara benfria och fjällade men ha skinnet kvar. Salta dem med grovt salt och lägg dem på oljad plåt med skinnsidan uppåt. Låt baka i ugn 8–10 minuter, den kortare tiden i varmluftsugn.
  2. Sås: Blanda samman buljong, vinäger, ingefära, spad och sambal. Koka upp, skumma väl och sjud den i ca 5 minuter. Red av såsen med arrowrot eller potatismjöl utrört i lite vatten.
  3. Servera laxen på en bädd av potatis, lök och kinakål. Häll ingefärasåsen över och dekorera med bladpersilja eller koriander.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept