Ugnsbakad lax med ingefärasås

Ugnsbakad lax med ingefärasås
Foto: TV4

Gör gärna en större sats av den goda såsen, den kan sparas upp till en vecka i kylen och passar bra till mycket. Resultatet blir bäst om laxen är medium, det vill säga inte helt genomstekt.

26 januari 2009
4

Du behöver

  • 4 laxfiléer à 150-200 g
  • lite grovt salt
  • olja till plåten

Ingefärasås:

  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 dl syltad ingefära, fint hackad
  • 1 dl spad från ingefäran
  • 2 tsk sambal oelek
  • 1 tsk potatismjöl

Till servering:

  • 4 portioner kokt potatis
  • 0,5 liter blandad skivad purjolök och kinakål i bitar

Gör så här

  1. Ugnsbakad lax: Sätt ugnen på 200°. Laxfiléerna ska vara benfria och fjällade men ha skinnet kvar. Salta dem med grovt salt och lägg dem på oljad plåt med skinnsidan uppåt. Låt baka i ugn 8–10 minuter, den kortare tiden i varmluftsugn.
  2. Sås: Blanda samman buljong, vinäger, ingefära, spad och sambal. Koka upp, skumma väl och sjud den i ca 5 minuter. Red av såsen med arrowrot eller potatismjöl utrört i lite vatten.
  3. Servera laxen på en bädd av potatis, lök och kinakål. Häll ingefärasåsen över och dekorera med bladpersilja eller koriander.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept