Ugnsbakad lax med basilikakräm

2 h
4
Ugnsbakad lax med basilikakräm
Foto: TV4

Ugnsbakad lax med peppar och citron serveras med en ljummen rotfruktssallad och basilikakräm.

Dryck: Chardonnay Nr 6463
Fylligt & smakrikt vitt vin. Mycket fruktig smak med tydlig karaktär, inslag av gula äpplen, päron och citrus (2015)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

6 oktober 2016
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
2 h
4

Du behöver

Basilikakräm

  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 kruka basilika
  • 0,5 citron, saften
  • salt och peppar
  • honung, efter smak
  • 2 dl rysk yoghurt

Ugnsbakad lax

  • 800 g färsk laxfilé i bit
  • salt
  • 4 sorters peppar
  • citron, skal och saft efter smak

Rotfruktsallad

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 potatisar
  • 2 sötpotatisar
  • flingsalt, efter smak
  • 40 g kokosolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka rosmarin
  • svart- och vitpeppar, efter smak
  • 8 sparris

Garnering

  • 0,5 kruka dill
  • 50 g ärtskott
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Mixa ihop alla ingredienser till basilikakrämen och blanda i med yoghurten. Låt den dra i ca 2 h i kylskåpet innan servering.
  2. Krydda laxen med salt, peppar och citron. Gnid in kryddorna i laxen och låt helst dra i 30-60 min.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Skala morötter, palsternacka, potatis och sötpotatis. Lägg flingsalt i botten på en ugnsplåt. Olja in rotfrukterna och lägg dem på plåten. Lägg ner en vitlöksklyfta, små kvistar av rosmarin på plåten och krydda med peppar. Ställ in i ugnen i ca 40 minuter.
  5. När 20 minuter återstår ställer du in laxen så den tillagas i ca 20 minuter tillsammans med rotfrukterna. Bryn sparris tillsammans med vitlök i en panna.
  6. Servera laxen tillsammans med rotfrukterna och basilikakrämen. Garnera med dill, ärtskott och citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept