Tusenbladsbakelse

Tusenbladsbakelse
Foto: TV4

En smördeg ska vara frasig, bladig eller skivig. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla och har samma temperatur. Knåda aldrig smördeg, då förlorar den skivigheten.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 12 st tusenbladsplattor (3 st/bakelse)
  • 4 dl vispad grädde
  • ca 20 st färska jordgubbar

Till dekoration:

  • florsocker

Tusenbladsdeg:

  • 4 dl vetemjöl
  • 1,25 dl vatten
  • 2 tsk Ättiksprit
  • 200 g margarin
  • lite extra vetemjöl

Gör så här

  1. Häll mjölet i en bunke. Tillsätt vattnet och ättikan samt 50 g av margarinet. Arbeta ihop till en deg. Forma den till en rund boll och låt den vila i 15 minuter inlindad i plast eller aluminiumfolie i kylskåpet.
  2. Skär ett djupt kryss i degen. Kavla så att degen bildar en fyrkant, ca 20x20 cm. Ruta in en kvadrat vars sidor skär deghörnen. Skiva margarinet och lägg på det. Vik degen så att hörnen möts. Vänd degen upp och ner. Kavla ut degen försiktigt. Mjöla lätt på både över- och undersida så att degen inte fäster vid bakbordet. Degen ska vara kvadratisk, ca 30x30 cm. Vik den i tre delar åt ena hållet. Platta till den försiktigt och vik den i tre delar åt andra hållet. Låt den vila på kall plats minst 15 minuter.
  3. Kavla degen på nytt till en något större fyrkant än förra vikningen. Vik ihop degen tre gånger på ena hållet och tre gånger på andra hållet. Låt den vila på nytt i minst 15 minuter. Värm ugnen till 180°. Upprepa kavling och vikning ännu en gång. Kavla ut degen tunt och skär ut 12 plattor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt vila i 10 minuter. Grädda mitt i ugnen i 10-20 minuter eller tills plattorna är gyllen gula. Låt svalna helt. Varva med grädde och jordgubbar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept