Tröstdessert

Tröstdessert
Foto: TV4

Den här dessertpuddingen från Bahrain kallas Umm Ali, vilket betyder “Alis Moder”. Den anses vara en ”tröstande” rätt, likt en mor som tröstar sitt barn. Laga den av färdigkavlad smördeg, som du gräddar först. Rosenvatten hittar du i orientaliska butiker eller på apoteket.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 275 g färdigkavlad smördeg
  • 50 g pistaschmandlar
  • 50 g flagad mandel
  • 1,5 msk pressad citronsaft
  • 2 1/2 + 3/4 dl mjölk
  • 2,5 dl socker
  • 1 krm malen kanel
  • 1 ägg
  • 2 tsk rosenvatten
  • 0,75 dl grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Bre ut den färdigkavlade smördegen på bakplåtspapperet. Grädda degen i 20 minuter, tills den fått vacker färg.
  2. Höj temperaturen till 190°. Pressa citronen. Hacka pistagenötterna. Smörj en ugnsform. Smula ner smördegskakan. Blanda ner nöttema och mandeln. Häll över citronsaften.
  3. Vispa upp ägget i en skål. Koka upp mjölk, socker och kanel. Ta kastrullen från värmen och vispa ner ägget. Häll blandningen över smördegsbitarna.
  4. Blanda 3/4 dl mjölk med 3/4 dl grädde. Stänk rosenvattnet över smördegsblandningen i formen. Häll gräddmjölken över. Grädda rätten i 30 minuter eller tills den är gyllenbrun.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept