Tre marinader

Tre marinader
Foto: TV4

Det är gott att marinera kött eller fisk som ska stekas eller grillas. Ett fiffigt sätt att slippa disk är att blanda ingredienserna till marinaden i en rejäl plastpåse, lägga i det som ska marineras och knyta om. Vänd gärna påsen några gånger under tiden. Colamarinad passar bäst till fläskkött och lammkött. Grillolja kan du pensla kött med under grillning.

4 juli 2011
Visa mer
4

Du behöver

Grundmarinad:

  • 0,5 dl vinäger
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl neutral olja
  • 2 krm malen svartpeppar

Krydda till fläsk:

  • ingefära, salvia, dragon, curry, garam masala

Krydda till nöt:

  • timjan, chili, vitlök

Krydda till lamm:

  • rosmarin, oregano, basilika, mynta, vitlök

Krydda till fisk:

  • citron, basilika, timjan, vitlök

Colamarinad:

  • 1 dl coca-cola
  • 0,5 dl neutral olja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 vitlöksklyftor

Egen grillolja:

  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1,5 dl neutral olja

Gör så här

  1. Grundmarinad: Vispa samman vinäger, olja, soja och svartpeppar. Krydda med övriga kryddor, beroende på vad du ska grilla.
  2. Colamarinad: Skala och hacka vitlöksklyftorna. Blanda samman coca-cola, olja, honung, kanel, koriander och chili. Rör ner vitlöken.
  3. Egen grillolja: Skala vitlöksklyftan. Vispa först ihop soja, vinäger, tomatpuré, svartpeppar och paprikapulver. Pressa ner vitlöken. Tillsätt sedan oljan. Häll upp blandningen i en flaska och skaka väl. Förvara i kylen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept