Pepparkaksknäck

Pepparkaksknäck
Foto: Tove Nilsson

Använd helst termometer för att få knäcken perfekt! /Tove Nilsson

Receptet ger ca 35 stycken.

Kulprov gör du genom att droppa i lite smet i ett glas med iskallt vatten. Om smeten stelnar och går att rulla till en liten kula är knäcken klar.

Alla Toves recept hittar du

här


14 december 2010

Du behöver

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 0,5 tsk pepparkakskryddor
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka ihop socker, sirap, grädde och smör i en stor kastrull.
  2. Koka utan omrörning till 135 grader eller gör ett kulprov.
  3. Ställ ut knäckformar på en plåt.
  4. Drag av knäcksmeten från värmen och rör snabbt i den hackade mandeln och pepparkakskryddorna.
  5. Fyll försiktigt knäckformarna med smet.
  6. Toppa med lite flingsalt.
  7. Låt knäcken kallna och stelna.
  8. Förvara i lufttät burk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept