Pepparkaksknäck

Pepparkaksknäck
Foto: Tove Nilsson

Använd helst termometer för att få knäcken perfekt! /Tove Nilsson

Receptet ger ca 35 stycken.

Kulprov gör du genom att droppa i lite smet i ett glas med iskallt vatten. Om smeten stelnar och går att rulla till en liten kula är knäcken klar.

Alla Toves recept hittar du

här


14 december 2010
Visa mer

Du behöver

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 0,5 tsk pepparkakskryddor
  • flingsalt

Gör så här

  1. Koka ihop socker, sirap, grädde och smör i en stor kastrull.
  2. Koka utan omrörning till 135 grader eller gör ett kulprov.
  3. Ställ ut knäckformar på en plåt.
  4. Drag av knäcksmeten från värmen och rör snabbt i den hackade mandeln och pepparkakskryddorna.
  5. Fyll försiktigt knäckformarna med smet.
  6. Toppa med lite flingsalt.
  7. Låt knäcken kallna och stelna.
  8. Förvara i lufttät burk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept