Tortillas med vildsvinskarré och tillbehör

Tortillas med vildsvinskarré och tillbehör
Foto: TV4
Alexandra Zazzi KK 2023
Alexandra Zazzi KK 2023

Tortillas med vildsvinskarré och tillbehör

30 ingredienser

Tacos extra allt med pulled vildsvinskarré serverad i hembakta tortillabröd tillsammans med goda såser, krispiga grönsaker och för den som vill - karamelliserade popcorn kryddade med ancho chili.

Ingredienser

portioner
  • 600-800 g vildsvinskarré
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 1-2 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn

Sås 1

  • 8 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 1-2 tsk chiliflakes
  • 1 dl rapsolja

Sås 2

  • 1 gul lök
  • 2 msk sirap
  • 0,5 dl vinäger, gärna röd
  • 2 spansk peppar
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 dl sky från avkoket av vildsvinet
  • salt
  • svartpeppar

Tortillas

  • 4-5 dl majsmjöl (vitt (masa harina))
  • 3 dl vatten, hett
  • 0,5 tsk salt

Karamelliserade popcorn med anchochili

  • 1 l popcorn
  • 0,75 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • anchochili, pulver

kimchimjaonnäs (mixa 1 del majonnäs med 0,5-1 del kimchi)

  • guacamole
  • tomat, strimlade
  • spetskål, strimlad (gärna röd)
  • spetspaprikor, strimlad
  • limeklyfta
  • färsk koriander

Gör så här

Vildsvinskarré

  1. Lägg köttet i en tryckkokare med vatten, bitar av lök, morot, svartpeppar och lagerblad. Låt sjuda mört 70-80 minuter.
  2. Tillagar du köttet i ugn lägger du allt i en gryta med lock och tillagar i nedre delen av ugnen på 125 grader 4-5 timmar.

Sås 1

  1. Finhacka vitlöken. Vänd samman tomatpuré, sesamfrön och chiliflakes med vitlöken i en skål. Hetta upp rapsoljan i en kastrull och rör i vitlök- oxh sesamblandningen, hetta upp några minuter tills vitlöken ser rostad ut. Ställ åt sidan.

Sås 2

  1. Hacka löken. Lägg sirap, vinäger, chili och lök i en kastrull, hetta upp och vänd samman. Lägg i tomaterna och låt sjuda 10-15 minuter. Lägg i köttskyn och låt sjuda 30-40 minuter. Smaka upp med syra, salt, sött och nymalen svartpeppar.
  2. Använd såsen både på bordet i en skål och för att rosta köttet innan servering.
  3. Tag den långbakade karrén och dra isär/skär köttet i tunnare bitar. Krama in en del av sås 2. Grilla på plåt 10-15 minuter så att det får färg. Skeda/pensla över vitlöksblandningen och rosta någon minut till. Vänd lite då och då.
  4. Resten av såsen och oljan, vänd samman och ställ fram i en skål på bordet.

Tortillas

  1. Blanda ingredienserna till en fast deg. Låt vila 10 minuter i en plastpåse.
  2. Gör tortillas med hjälp av en tortillapress.
  3. Hetta upp en gjutjärnspanna, stek varje bröd några minuter på varje sida. Lägg dem efter stekning i en tortillagryta eller gjutjärnsgryta med lock.

Karamelliserade popcorn med anchochili

  1. Smält sockret i en kastrull tillsammans med vattnet så att det blir en gyllenbrun karamell.
  2. Häll karamellen i omgångar över popcornen tillsammans med anchochili. Blanda om och häll upp på en plåt med bakplåtspapper för att stelna.

Servering

  1. Ställ fram allt och låt var och en förse sig och bygga sin egen taco.

Tips! Använd gärna en tryckkokare för snabbar tillagning av köttet.