Älgfilé med murkelsås

Älgfilé med murkelsås
Foto: TV4

Älgfilé som serveras med murkelsås, rotfrukter och grillat äpple fyllt med lingon.

Vintips från Torbjörn
Tokolosh Merlot art nr 2057, 74 kr

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig


13 oktober 2011
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 800 g älgfilé
  • 1 burk konserverade murklor
  • 1 st schalottenlök
  • 5 dl grädde
  • 0,5 dl kalvfond
  • Salt
  • peppar
  • smör, till stekning
  • 2 st äpplen
  • 1 dl lingon
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk brun farin
  • 2 st morötter, stora
  • 1 bit kålrot
  • 1 st purjolök (det gröna)
  • 1-2 msk konjak
  • 30 g smör

Gör så här

  1. Älgfilé
    Bryn älgfilén runt om i smör.
  2. Lägg sedan filén i ugnsäker form.
  3. Salta och peppra och ställ i ugnen på ca 175 grader. tills innertemperaturen är 55 grader (medium). Låt ugnen stå på till äpplena.
  4. Packa in filén i folie och låt vila några minuter.
  5. Vid servering skär ca 1,5 cm tjocka skivor.
  6. Sås
    Hacka murklorna och löken, stek sedan i en gryta.
  7. Löken får ej ta färg.
  8. Tillsätt buljong och grädde och koka cirka 10 minuter.
  9. Slå på konjak och rör i en klick smör.
  10. Äpple med lingon
    Halvera äpplena ta bort kärnhuset.
  11. Strö över brun farin.
  12. Sätt in i ugnen i cirka 10-15 minuter.
  13. Fyll hålet med rårörda lingon.
  14. Rotfrukter
    Skär rotfrukterna i stavar 0.5 tjocka och 10 cm långa.
  15. Koka i saltat vatten i cirka 10 minuter.
  16. Skär den gröna delen av purjolöken i långa strimlor, cirka 1 cm breda.
  17. Koka dem så de blir mjuka.
  18. Används sedan som snören runt rotfrukterna.
  19. Blanda rotfrukterna i fyra buntar, bind med purjolöken till ett paket.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept