Friterad camembert och persilja med svartvinbärssylt

Friterad camembert och persilja med svartvinbärssylt
Foto: TV4

Klassisk dessert med camembert där svartvinbärssylt ger skön sötma och syrlighet. Leta efter små 25 g camemberter med ”skinn” på alla sidor – de blir bäst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

25 mars 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g mogen camembert
  • 1 knippa persilja
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 st ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 dl olja (t ex solrosolja)
  • 4 msk svartvinbärssylt (gärna grov, med nästan hela bär)

Gör så här

  1. Låt osten få rumstemperatur.
  2. Knipsa av topparna på persiljan och lägg dem på ett hushållspapper, så att de blir så torra som möjligt (vatten i den heta oljan förångas blixtsnabbt och stiger hastigt uppåt).
  3. Ställ tre djupa tallrikar vid sidan om varandra.
  4. Häll upp mjölet i den första, vispa upp ägget i den andra och häll ströbrödet i den sista.
  5. Vänd ostarna i mjölet, vänd dem därefter i ägget och vänd dem till sist i ströbrödet.
  6. Låt de dubbelpanerade ostarna torka medan oljan värms upp i en gryta. Oljan ska vara ca 180 grader varm. Det kan vara svårt att mäta, men man kan testa med att doppa ner en bit franskbröd. När franskbrödet blir brungult i kanten efter ca 10-15 sekunder är oljan varm nog.
  7. Fritera ostarna precis innan servering, två och två, genom att sänka ned dem i oljan med en hålslev.
  8. Låt dem därefter rinna av på hushållspapper.
  9. Lägg persiljan på hålsleven och doppa ned den i oljan ett kort ögonblick.
  10. Ta upp den och låt den rinna av på ett annat hushållspapper.
  11. Lägg upp två camemberter på en tallrik till var person och strö lite persilja över.
  12. Lägg en msk svartvibärssylt vid sidan om på tallriken.
  13. Man kan servera med en bit bröd eller kex, men det är ganska mäktigt så det behövs inte.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept