Tjälknöl

Tjälknöl
Foto: TV4

Tjälknölen är resultatet av en smått genial tillagningsmetod,där det fortfarande frysta köttet steks i ugn, länge och på låg temperatur. Tjälknöl är praktiskt och trevligt att bjuda på till större kalas och på en buffé. Serverar du den som varmrätt passar såväl potatisgratäng som potatissallad som tillbehör. Du kan laga tjälknöl av vilt- eller nötkött.

8 maj 2009
Visa mer
ca 15 h
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

  • 1 kg benfritt kött av innanlår
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk socker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk krossad svartpeppar
  • 2 msk krossade enbär

Gör så här

  1. Djupfrys köttet. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100 grader. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65 timmar.
  2. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar.
  3. Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept