Jacket potatoes med smörkokt lök

1h 10 min
Jacket potatoes med smörkokt lök
Foto: TV4

De här potatisarna är barnsligt goda! Bakpotatisen gröps ur och blandas med cheddarost för att sedan köras i ugnen igen. Avnjuts med smörkokt lök och en god bit kött.

Receptet räcker till 4-6 personer.

Se fler recept från

Tinas sommarkök


27 juli 2011
Visa mer
1h 10 min

Du behöver

Jacket potatoes

  • 4 st bakpotatisar
  • 1 dl persilja, hackad
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 st citron, rivet skal och saft
  • 2 dl cheddarost, stark riven
  • 0,5 st blomkålshuvud, i små buketter
  • 2 st vitlöksklyftor

Lökkoket

  • 4 st sommarlökar, gula
  • 1 msk smör
  • Vatten så att det täcker lökarna
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Nagga potatisarna med en gaffel och kör in i ugnen i cirka 1 timme beroende på storlek.
  3. Under tiden koka löken i smör och vatten, koka löken riktigt mjuk, den ska vara så kokt att man kan mosa den med en gaffel.
  4. När potatisarna är mjuka, halvera dom och gröp ur dom.
  5. Lägg potatis ”skrövset” i en stor skål, blanda ner löken och övriga ingredienser till potatisen.
  6. Ta dock bara hälften av osten, det andra ska vi ha till gratinering.
  7. Stöt det hela med en ballongvisp.
  8. Tillsätt lite av kokvattnet från löken för att få en bra konsistens.
  9. Smaksätt med salt och peppar.
  10. Fördela ut fyllningen i potatis skalen.
  11. Lägg potatisen på en plåt och fördela ut det sista av osten.
  12. Till servering, värm på och gratinera i ugnen eller grillen.
  13. Tips! kör potatisen i Microvågsugnen i cirka 15 minuter för att förkorta tillagningen , frasa till dem i ugnen innan servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept