Tinas soppa på jordärtskocka

30
4
Jordärtskocksoppa
Foto: Tv4

En underbart god och krämig jordärtskocksoppa med rostad vitlök och krutonger.

Sommelier Daniella Lundh Egenäs dryckestips: 

Jordärtskockor, Sveriges guld. Det kan vara, tillsammans med majs, min absoluta favoritråvara. Magiskt gott. Och man kan göra så mycket med denna skapelse. En värmande krämig soppa sitter perfekt under hösten som är skockans storhetstid. Jordärtskockan har en väldigt säregen smak med en frisk syra som smyger sig fram i eftersmaken. Därför väljer jag gärna ett friskt vitt vin åt det lite kryddigare håller. Som en Grüner Veltliner från Österrike. Päron och vitpeppar är smaker som kännetecknar druvan som ger ett lättare friskt vin med lite sting i. Om du får tag på en Grüner Veltliner som har några år på nacken vore det som hand i handske då den ofta får en lite oljig och rökig karaktär med åldern. Schloss Gobelsburg Steinsetz är en favorit som blir gudomlig till denna rätt. Även Bründlmayer har ett mycket passande exemplar att bjuda gästerna på.

14 april 2011
Visa mer
30
4

Du behöver

Jordärtskocksoppa

  • 0,5 kg jordärtskockor
  • 2 palsternackor
  • 2 schalottenlökar
  • 6 vitlöksklyftor skalade
  • olja och smör till stekning
  • 7 dl vatten
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 tsk 1 tsk finsalt

Krutonger

  • 0,5 gott ljust bröd, 4 skivor
  • 1 msk olja
  • salt och peppar

Dill-honungsolja

  • 1 dl finhhackad dill, 25 g (1 förp)
  • 1 dl kallpressad olivolja
  • saft och zest från 1 citron
  • 2 msk honung

Gör så här

  1. Jordärtskocksoppa
    Sätt ugnen på 225 grader. Sätt en vid kastrull på spisen.
  2. Grovhacka vitlöken och schalottenlöken. Häll i olja och smör i kastrullen och bryn lökarna gyllenbruna.
  3. Skär jordärtskockor och palsternackor i centimeterstora bitar.
  4. Koka upp 7 dl vatten. Lägg i jordärtskockorna och palsternackorna i kastrullen. Häll på det kokande vattnet och på med lock, koka tills de blir mjuka. Under tiden det sjuder gör du dilloljan och krutongerna.
  5. Krutonger
    Skär av kanterna på brödet och skär i tärningar. Ringla över olja och sätt in i ugnen i ca 7 minuter. Håll ett öga på ugnen hela tiden så att det inte bränns.
  6. Dillolja
    Blanda ihop alla ingredienserna till oljan. Salta och peppra.
  7. Servering
    När soppan är färdig, lägg i creme fraichen och mixa den slät med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. Lägg i djupa skålar, toppa med dilloljan och krutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept