Tinas soppa på jordärtskocka

Jordärtskocksoppa
Foto: Tv4
30
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Jordärtskocksoppa

  • 0,5 kg jordärtskockor
  • 2 palsternackor
  • 2 schalottenlökar
  • 6 vitlöksklyftor skalade
  • olja och smör till stekning
  • 7 dl vatten
  • 3 dl crème fraiche
  • 1 tsk 1 tsk finsalt

Krutonger

  • 0,5 gott ljust bröd, 4 skivor
  • 1 msk olja
  • salt och peppar

Dill-honungsolja

  • 1 dl finhhackad dill, 25 g (1 förp)
  • 1 dl kallpressad olivolja
  • saft och zest från 1 citron
  • 2 msk honung

Gör så här

  1. Jordärtskocksoppa
    Sätt ugnen på 225 grader. Sätt en vid kastrull på spisen.
  2. Grovhacka vitlöken och schalottenlöken. Häll i olja och smör i kastrullen och bryn lökarna gyllenbruna.
  3. Skär jordärtskockor och palsternackor i centimeterstora bitar.
  4. Koka upp 7 dl vatten. Lägg i jordärtskockorna och palsternackorna i kastrullen. Häll på det kokande vattnet och på med lock, koka tills de blir mjuka. Under tiden det sjuder gör du dilloljan och krutongerna.
  5. Krutonger
    Skär av kanterna på brödet och skär i tärningar. Ringla över olja och sätt in i ugnen i ca 7 minuter. Håll ett öga på ugnen hela tiden så att det inte bränns.
  6. Dillolja
    Blanda ihop alla ingredienserna till oljan. Salta och peppra.
  7. Servering
    När soppan är färdig, lägg i creme fraichen och mixa den slät med en stavmixer. Smaksätt med salt och peppar. Lägg i djupa skålar, toppa med dilloljan och krutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Stavmixer från kända varumärken

Stavmixer från kända varumärken Se fler

Fler goda recept