Kryddstekt kyckling med rostad fänkål

1,5 h
4
Kryddstekt kyckling med rostad fänkål
Foto: TV4
1,5 h
4

Du behöver

Kryddstekt kyckling

  • 1 hel kyckling (1500 gram)
  • 2 l vatten
  • 3 msk soja
  • 4 msk smör
  • rostad kummin/pepparkrydda
  • salt och vitpeppar på kvarn

Sötpotatismash

  • 400 g sötpotatis
  • 200 g rödlök, finhackad (ca 2)
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • 0,5 msk citronsaft
  • salt och vitpeppar på kvarn

Fänkål/Persiljerot

  • 4 minifänkål
  • 8 små persiljerötter
  • 2 msk solrosolja
  • salt och vitpeppar på kvarn

Plommontomater

  • 12 röda cocktailplommontomater
  • 12 gula cocktailplommontomater
  • 1 dl olivolja
  • salt och vitpeppar på kvarn

Sojasky

  • 3 dl reducerad kalvfond eller färdig på flaska, viktigt att denna har bra smak
  • 1 msk soja
  • 1 tsk balsamicovinäger
  • 3 msk smör
  • salt och vitpeppar på kvarn

Garnering

  • fänkålsdill
  • dill
  • små späda ärtskott

Gör så här

  1. Bena ur kycklingen helt. Dela vingar och lår i lederna. Snitta de tjocka bitarna på låren. Ta loss innerfiléerna.
  2. Koka upp vatten och soja. Salta rejält. Lägg i samtliga kycklingbitar och dra kastrullen åt sidan. Plasta kastrullen. Låt stå och dra i 45 minuter.
  3. Ta upp kycklingen och stek med skinnsidan ner i smör och krydda med kummin/pepparblandningen. Varmhåll.
  4. Sötpotatismash
    Koka sötpotatisen i saltat vatten i 20 minuter. Fräs löken i smöret. Blanda sötpotatis, rödlök och gräslök. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
  5. Rostade grönsaker
    Putsa fänkålen, dela på längden och spara all ”fänkålsdill”. Skala persiljeroten och dela på längden. Vänd fänkål och persiljerot i olja och salta och peppra. Ställ in i 150-gradig ugn i ca 30 minuter och salta och peppra.
  6. Tomater
    Dela alla tomaterna på längden. Vänd dessa i oljan och salta och peppra. Ställ in i 150-gradig ugn i 1,5 timme.
  7. Soyasky
  8. Uppläggning
    Lägg sötpotatismashen på tallriken. Lägg fänkål och persiljerot vid sidan om. Lägg plommontomaterna uppe på mashen. Lägg kyckling uppepå fänkålen. Slå över soyaskyn, Garnera med fänålsdill, dill och ärtskott.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept