Kryddstekt kyckling med rostad fänkål

Kryddstekt kyckling med rostad fänkål
Foto: TV4
Anders Dalbom
Anders Dalbom

Kryddstekt kyckling med rostad fänkål

33 ingredienser

1,5 h

Stekt kyckling serveras med sötpotatismash, rostade grönsaker och sojasky.

Ingredienser

portioner

Kryddstekt kyckling

  • 1 hel kyckling [1,5 kg]
  • 2 l vatten
  • 3 msk soja
  • 4 msk smör
  • rostad kummin/pepparkrydda
  • salt
  • vitpeppar

Sötpotatismash

  • 400 g sötpotatis
  • 200 g rödlök, finhackad (ca 2)
  • 2 msk smör
  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • 0,5 msk citron, saft
  • salt
  • vitpeppar

Fänkål/Persiljerot

  • 4 minifänkål
  • 8 små persiljerötter
  • 2 msk solrosolja
  • salt
  • vitpeppar

Plommontomater

  • 12 röda cocktailplommontomater
  • 12 gula cocktailplommontomater
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Sojasky

  • 3 dl reducerad kalvfond eller färdig på flaska, viktigt att denna har bra smak
  • 1 msk soja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 3 msk smör
  • salt
  • vitpeppar

Garnering

  • fänkålsdill
  • dill
  • små späda ärtskott

Gör så här

  1. Bena ur kycklingen helt. Dela vingar och lår i lederna. Snitta de tjocka bitarna på låren. Ta loss innerfiléerna.
  2. Koka upp vatten och soja. Salta rejält. Lägg i samtliga kycklingbitar och dra kastrullen åt sidan. Plasta kastrullen. Låt stå och dra i 45 minuter.
  3. Ta upp kycklingen och stek med skinnsidan ner i smör och krydda med kummin/pepparblandningen. Varmhåll.

Sötpotatismash

  1. Koka sötpotatisen i saltat vatten i 20 minuter. Fräs löken i smöret. Blanda sötpotatis, rödlök och gräslök. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Rostade grönsaker

  1. Putsa fänkålen, dela på längden och spara all ”fänkålsdill”. Skala persiljeroten och dela på längden. Vänd fänkål och persiljerot i olja och salta och peppra. Ställ in i 150-gradig ugn i ca 30 minuter och salta och peppra.

Tomater

  1. Dela alla tomaterna på längden. Vänd dessa i oljan och salta och peppra. Ställ in i 150-gradig ugn i 1,5 timme.#

Soyasky

Uppläggning

  1. Lägg sötpotatismashen på tallriken. Lägg fänkål och persiljerot vid sidan om. Lägg plommontomaterna uppe på mashen. Lägg kyckling uppepå fänkålen. Slå över soyaskyn, Garnera med fänålsdill, dill och ärtskott.