Rabarber- och ingefärslemonad

Rabarber- och ingefärslemonad
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Rabarber- och ingefärslemonad

5 ingredienser

25 m

Varför gör vi inte lemonad oftare? Saftens lite halvlata och älskvärda lillasyster som man svänger ihop lika snabbt som man sedan dricker upp den. Drick den här fantastiska lemonaden riktigt isande kall. Recept från Till sommaren - mat för många.

Se fler recept från Nyhetsmorgon

Ingredienser

portioner liter
  • 200 g rabarber
  • 30 g färsk ingefära [ca 5 cm lång]
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 l vatten
  • is

Gör så här

  1. Skiva rabarbern samt skala och skär ingefäran i tunna skivor.
  2. Lägg alltsammans i en kastrull (ej aluminium) tillsammans med socker och vatten.
  3. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 10 minuter. Dra kastrullen åt sidan och låt vätskan stå och dra i 10 –15 minuter.
  4. Sila av vätskan och låt den kallna.
  5. Häll upp lemonaden i en karaff och toppa med rikligt med is – gärna stora isbitar som inte smälter och späder ut lemonaden så snabbt.
  6. Blir det lemonad över går den utmärkt att hälla upp på väl rengjord flaska och förvara i kylskåp i ett par dagar.
  7. Du kan även frysa in lemonaden i rengjorda petflaskor – fyll dem bara inte ända upp eftersom vätskan ökar i volym då den fryser.