Helstekt renrostbiff med palsternackspuré och vinbärssky

Helstekt renrostbiff med palsternackspuré och vinbärssky
Foto: TV4

Det här är en riktig bjudrätt. vanlig ristbiff naturligtvis också bra att använda. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

10 mars 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 700 g renrostbiff

Marinad

  • 0,5 dl olja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st färsk röd chili
  • 1 tsk honung
  • 1 msk soja
  • 5 droppar citronsaft
  • 2 msk smör till stekning

Palsternackspuré

  • 800 g palsternacka
  • 200 g potatis
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 25 g smör
  • salt och peppar

Vinbärssky

  • 3 dl rött vin (ej matlagningsvin)
  • 1 dl portvin
  • 3 msk viltfond
  • 100 g vinbärspuré, alternativt 1 dl vinbärsgelé

Garnering

  • 1 st lila morot
  • 1 st morot

Gör så här

  1. Putsa och marinera köttet. Citronen kan bytas ut mot lime eller annan syrlig produkt. Rensa chilin på frön och skiva den sidan med vitlöken och blanda ihop med olja, honung och soja. Låt dra några timmar gärna minst två.
  2. Koka ihop vinerna tillsammans med fond och låt stå på plattan en lång stund. God sås tar tid. Tillsätt sedan vinbärspuré och smaka av med kryddor.
  3. Stek köttet snabbt i smör på hög värme för att stänga köttporerna så du får ett saftigare kött.
  4. Lägg det sedan för att vila i en smord panna.
  5. Skala och tärna palsternacka samt potatis. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  6. Slå av vattnet och passera rotfrukterna. Rör ned mjölk och grädde och lite extra smör. Smaka av med kryddor.
  7. Stoppa in köttet i ugnen cirka 20 minuter i mitten av ugnen på svag värme, 90 grader.
  8. Skala och skär morötterna i smala stänger. Stek dem med en klick smör i en stekpanna och garnera palsternackspurén med dem för en fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept