Tårta med vit glasyr och jordgubbar

Tårta med vit glasyr och jordgubbar
Foto: TV4
8

Du behöver

Tårtbotten:

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl kokande vatten

Chokladkräm:

  • 75 g rumstempererat smör
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 msk kakao
  • 0,5 äggula
  • Glasyr:
  • 0,5 dl vatten
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 tsk nypressad citronsaft

Till dekoration:

  • 8 djupfrysta jordgubbar
  • 2 tsk florsocker

Du behöver också:

  • en tårtform

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Rör försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i 40 minuter. Låt tårtbottnen kallna helt innan du delar den i två delar.
  2. Chokladkräm: Blanda samman smör, florsocker, kakao och äggula. Det går enklast med en gaffel. Blanda noga till en lätt kräm.
  3. Glasyr: Blanda vattnet och sockret i en liten kastrull. Låt det koka på svag värme 4-5 minuter eller tills det bildats en simmig lag. Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt den heta lagen under vispning. Vispa tills glasyren blir riktigt blank och tjock. Droppa ner citronsaften och rör om noga.
  4. Bre den understa tårtbottnen med chokladkräm. Lägg på den översta och bre glasyr över sidorna och ovanpå kakan. Spritsa lite glasyr om dekoration. Låt jordgubbarna tina och ta vara på spadet som bildas. Häll det i en kastrull och tillsätt eventuellt lite vatten. Häll i florsockret och koka upp. Lägg i jordgubbarna och låt dem få ett uppkok. Ta upp dem och låt alltsammans svalna. Kyl och dekorera tårtan med de kalla jordgubbarna och den kalla lagen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept