Granstekt hjortytterfilé med svamppytt och potatisfondant

1 h
4
Granstekt hjortytterfilé med svamppytt och potatisfondant
Foto: TV4
1 h
4

Du behöver

Sockersaltad hjortytterfilé

  • 1 kg hjortytterfilé
  • 2 grankvistar
  • 2 enkvistar
  • 1 msk honung
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk smör
  • olivolja

Potatisfondant

  • 8 potatisar
  • 2 msk smör
  • 2 msk rapsolja
  • 4 dl köttbuljong
  • 1-2 dl vatten
  • salt
  • peppar

Rödvinssås

  • 1 svartrot
  • 1 röd lök
  • 300 ml rödvin
  • 4 dl viltbuljong
  • 1 msk svartvinbärsgelé
  • 1 msk smör
  • olivolja
  • 3 kvistar timjan
  • 1 kvist rosmarin

Skogssvampspytt

  • 200 g blandad svamp, trattkantarell, champinjon, torkad Karl-Johan, kantarell
  • 1 schalottenlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • olivolja
  • 0,5 kruka timjan
  • 0,5 kruka persilja
  • salt
  • peppar

Bräserad purjolök

  • 1 purjolök, det vita på löken, ej det gröna
  • 1 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • salt

Servering

  • äpplen, skivade

Gör så här

  1. Putsa köttet. Gnid in köttet med honung och salt. Krydda med svartpeppar. Stek i olja och smör på hög värme. Bryn köttet runt om. Sänk värmen och lägg en bädd av gran och en mellan köttet och stekhällen eller stekpannan. (Eller stek färdigt i ugnen) Ös köttet med det smälta smöret från pannan. Stek tills köttet uppnått 55 grader. Låt köttet vila 10 min innan servering.
  2. Skala och skiva varje potatis i två tjocka ovala skivor. Stek dem på medelstark värme i en stekpanna med olja och smör tills de får en fin gyllenbrun stekyta. Salta och peppra. Lägg potatisarna i en gryta och häll på buljong och vatten, låt sjuda i ca 30-40 min eller tills potatisarna blivit mjuka.
  3. Skala svartroten. Skala och dela rödlöken i 4 delar. Bryn löken och svartroten lätt i oljan.  Lägg i färska kryddor. Häll på vinet. Koka upp. Häll på buljongen. Sjud och reducera till halva mängden. Sila av såsen. Tillsätt gelén. Smaka av med salt och peppar. Blanka av med smöret.
  4. Koka upp vatten och förväll Karl Johansvampen (i 10 min) och krama ur vattnet.  Rensa och grovhacka övrig svamp. Var försiktig med mängden trattkantarell då denna lätt kan bli för dominant smakmässigt. Stek svampen på hög värme och koka bort eventuell vätska. Ta bort svamp. Stek i samma panna vitlök och schalottenlök till den blir genomskinlig. Återför svampen i pannan. Salta, peppra och tillsätt timjan och persilja precis innan servering.
  5. Dela purjolöken i 4 lika stora bitar och ta av den yttersta lagern, stek dem hårt så att de får färg, på med vinet, salt och smöret och täck med folie. Låt stå ca13 min, eller till de är mjuka.
    Komponera ihop allt och servera med t ex skivade äpplen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept