Rimmad torskrygg med avorioris

Rimmad torskrygg med avorioris
Foto: Tv4

Rimmad torskrygg med avorioris smaksatt med jordärtskocka, trattkantareller och vitt vin.

Att rimma fisken en stund innan tillagning ger en fastare konsistens samt kortare tillagningstid. Koktiden på fisken beror på bitarnas storlek.

Att tänka på är att vara sparsam med saltet i skyn. Tillsätt i stället flingsalt efter behag under måltiden!

På bilden syns även de andra rätterna i flygplansmenyn som Sigrid, Urban och Dennis serverade i

Sveriges mästerkock


6 mars 2012
Visa mer
1h
4

Du behöver

  • 600 g torskrygg
  • 250 g avorioris
  • 2 st jordärtkockor
  • 200 g trattkantareller
  • 1 st schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl fiskfond
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 0,5 st citron
  • 1 st apelsin
  • 4 msk smör
  • 4 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 2 krm socker

Tillbehör

  • Säsongens primörer

Gör så här

  1. Dela fisken i fyra portionsbitar.
  2. Lägg bitarna i 3% saltvatten( ca 0.5 dl salt till 1 l vatten) för att rimmas i ca en timme.
  3. Skala och tärna jordärtskockan. Koka i lätt saltat vatten i cirka 6 min (tuggmotstånd).
  4. Koka riset enligt anvisning på paketet, i ca 4,5 dl saltat vatten.
  5. Stek svampen i lite smör tillsammans med löken och vitlöken.
  6. Häll vinet och fonden samt pressa apelsinen och citronen över svamp och lökblandningen.
  7. Låt sjuda en liten stund och krydda med salt socker och svartpeppar. Smaka av!
  8. Placera den rimmade torskryggen i skyn. Låt sjuda i cirka 5 min. Ös fisken med skyn under tillagningen. Tillsätt tärnad jordärtkocka efter 3 min.
  9. Red av skyn med 2 msk smör innan servering.
  10. Lägg upp torsken tillsammans med riset på en tallrik
  11. Häll över rikligt med sky, även på riset! Tänk risottokonsistens.
  12. Garnera gärna med årstidens primörer.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept