Lammfilé med rödvinssås och pumpapuré

1h 15 min
4
Lammfilé med rödvinssås och pumpapuré
Foto: Tv4
1h 15 min
4

Du behöver

Lammfilé

  • 500 g lammytterfilé
  • 4 msk olja
  • 1 knippe timjan
  • 1 knippe rosmarin
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, mald
  • 2 msk smör

Rödvinssås

  • 2 st schalottenlökar
  • rött vin
  • 4 dl kalvfond
  • 2 st lagerblad
  • 4 st timjankvistar
  • 2 st rosmarinkvistar
  • 2 st persiljestjälkar
  • 75 g smör
  • 2 tsk socker (uteslut om såsen inte ska serveras i en flygkabin)
  • Salt och svartpeppar efter smak

Pumpapuré

  • 1 st butternutpumpa
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 4 blad färsk salvia
  • 3 msk olivolja
  • Svartpeppar efter smak
  • socker, salt och färsk salvia efter smak

Klyftpotatis

  • 15 st medelstora potatisar
  • 2 msk matolja
  • salt efter smak

Grönsallad

  • 8 st körsbärstomater
  • 5 dl blandade späda salladsblad, t ex röd mangold, babyspenat och mizuna
  • 4 tsk solrosfrön
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk olivolja
  • Salt, socker och svartpeppar efter smak

Gör så här

  1. Lammfilé
    Putsa lammfilén och dela den i fyra jämnstora bitar. Finhacka örterna och blanda lammfilén, olja, örter, salt och peppar väl i stor bunke och låt stå i rumstemperatur i ca 20 minuter.
  2. Stek lammfilén i smör på hög temperatur i ett par minuter runtom, ställ undan under aluminiumfolie och låt vila i ca 4 minuter.
  3. Stek lammfilén i ugn eller i panna på låg värme tills innertemperaturen är ca 57 grader och köttet är vackert röd-rosa. Använd gärna stektermometer. Låt köttet vila 5 minuter innan servering.
  4. Pumpapuré
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala pumpan och skär den i bitar, lägg den med hela och oskalade vitlöksklyftor och salvia riven i bitar i en ugnssäker form eller på en plåt. Ringla över olivoljan och blanda runt.
  5. Baka pumpan i ugnen tills den är mjuk och börjar karamelliseras runt kanterna.
  6. Lägg pumpan i en matberedare eller skål (om du använder stavmixer). Krydda med svartpeppar och kläm ut innehållet ur vitlöksklyftorna. Mixa purén slät och smaka av med socker, salt, färsk salvia.
  7. Klyftpotatis
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den i klyftor. Lägg den i en långpanna och blanda med olja och salt. Rosta i ugnen i ca 25 minuter eller tills potatisen har fått en fin, gyllenbrun yta.
  8. Rödvinssås
    Hacka schalottenlöken till såsen. Blanda vin, fond, lök, och örter i en kastrull och reducera på medelvärme tills det återstår knappt 2 ½ dl. Sila av såsen, ställ tillbaks den på värmen och vispa ner rumsvarmt smör, lite i taget. Smaka av med salt och peppar (och eventuellt socker).
  9. Grönsallad
    Rosta solroskärnorna i torr panna. Blanda en dressing av olivolja, balsamvinäger, socker, salt och svartpeppar. Halvera körsbärstomaterna. Blanda tomater och späda salladsblad, droppa över dressingen och strö över solroskärnor.
  10. Servera lammfilén skuren i skivor med rödvinssås, pumpapuré, klyftpotatis och grönsallad.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept