Hjortinnerfilé med höstsvampsragu

Hjortinnerfilé med höstsvampsragu
Foto: TV4
4

Du behöver

  • 600-800g hjortinnerfilé
  • timjan, färsk
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • smör
  • 4 st bakpotatisar
  • ankfett
  • 4 st vitlöksklyftor
  • Timjanskvistar, färska
  • Puts från köttet
  • 1 st morot
  • 1 bit rotelleri
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • timjankvistar, färska
  • Enbär, torkade, krossade
  • 8 dl rött vin
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • smör
  • 2 dl brysselkål
  • 25 g smör
  • 1 skvätt grädde
  • 2 msk crème fraiche
  • Kokvatten att späda med
  • citron
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • socker, efter smak
  • 2 dl brysselkål
  • smör
  • strösocker
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 4 dl blandad höstsvamp, grovt strimlad
  • 1 st schalottenlök, finstrimlad
  • smör
  • 0.5-1 dl vitt vin
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • Svart tryffel, finstrimlad

Gör så här

  1. Hjortinnerfilé
    Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Putsa köttet och krydda med salt och peppar.
  3. Bryn ytan på hög värme i mycket smör med färsk timjan.
  4. Baka köttet i ugnen tills en innertemperatur på 60 grader.
  5. Pommes fondant
    Sätt ugnen på 170 grader.
  6. Skär bakpotatisarna i fina rektanglar.
  7. Lägg i en precis lite lagom högre, ugnstålig form och täck potatisarna med ankfett.
  8. Lägg i krossade vitlöksklyftor och timjanskvistar.
  9. Baka i ugnen tills de är genommjuka.
  10. Bryn ytan i het stekpanna vid servering.
  11. Enbärssky
    Finhacka rotfrukter och lök.
  12. Fräs med putset från hjortinnerfilén, timjan och enbär i kastrull tills grönsakerna blivit gyllene.
  13. Slå på vin och låt reducera på svag värme, gärna en timma eller mer.
  14. Sila, koka upp igen och reducera till önskad konsistens.
  15. Smaka av med salt, peppar och en klick smör.
  16. Brysselkålskräm
  17. Mixa brysselkålen slät med smör, grädde och en klick crème fraiche.
  18. Späd eventuellt med kokvatten.
  19. Smaka av med salt, peppar, socker och lite citron.
  20. Brysselkål
  21. Smält smör och socker i en stekpanna.
  22. Vänd ned brysselkålen i karamellen och låt puttra en stund tills brysselkålen är perfekt kokt.
  23. Smaka av med salt och peppar.
  24. Höstsvampsragu
    Fräs svamp och lök i mycket smör till gyllene.
  25. Slå på vin och låt koka in.
  26. Smaka av med salt och peppar.
  27. Vid servering
    Lägg upp allt på tallrikar, gärna varma.
  28. Toppa rätten med finstrimlad svart tryffel.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept