Potstickers by Dahlbom

Anders Dahlboms stekta och ångade dumplings (potstickers) är fyllda med fläskkarré, räkor och härlig kryddor. Serveras med en fräsch sallad.

29 januari 2014
Visa mer
1 h

Du behöver

Deg

  • 50 g Tapiocamjöl
  • 50 g vetemjöl
  • 70 g kokande vatten

Fyllning

  • 100 g fläskkarré
  • 200 g hela räkor
  • 40 g ingefära
  • 20 g vitlök (en solovitlök)
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 knippe färsk koriander
  • 1 äggula
  • salt och vitpeppar

Strimlade grönsaker

  • 1 äpple (granny smith, ca 150 g)
  • 1 bit rättika (ca 200 g, 10 cm lång)
  • 1 bit morot (ca 200 g, 10 cm lång)
  • 0,5 rödlök (ca 70 g)
  • 1 röd chilipeppar
  • 1 grön chilipeppar
  • 1 knippe koriander
  • 1 knippe thaibasilika

Rostade frön och nötter

  • 1 dl hela och fina naturella cashewnötter
  • 2 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk solrosolja

Sås

  • 1 dl limejuice (ca 4 lime)
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl risvinäger
  • 1 tsk färsk ingefära, finhackad
  • 0,5 citrongräs

Tillagning

  • 1 msk solrosolja
  • 1 dl vatten

Dressing

  • 0,5 dl limejuice (ca 2 lime)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk rörsocker
  • 0,5 rödlök
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Deg
    Mjölsorterna blandas. Vattnet tillsätts lite i taget. Degen knådas väl i 4 minuter. Degen får vila i plastfilm.
  2. Fyllning
    Fläskkarrén hackas väldigt väl. Räkorna skalas och hackas.
  3. Fläskkarrén och räkorna läggs i en bunke. Ingefäran och vitlöken rivs och läggs i bunken. Sojan och sesamoljan tillsätts. Koriandern finhackas och tillsätts. Äggulan tillsätts. Det hela saltas, peppras och blandas väl.
  4. Strimling
    Äpplet strimlas. Rättikan skalas och strimlas. Moroten skalas och strimlas. Rödlöken skalas och strimlas.
  5. Alla dessa ingredienser läggs i kallt vatten i en bunke.
  6. Chilipeppar skivas tunt och läggs i en liten skål. Koriander och thaibasilika läggs i en liten skål.
  7. Rostning
    Cashewnötterna delas på längden och vänds upp i oljan. Nötterna placeras sedan i stekpannan med den rundade delen neråt. Nötterna får rosta tills de har fått fin färg.
  8. Sesamfröna tillsätts och får rosta hastigt. Det hela läggs på papper och får rinna av. Därefter läggs det i en skål.
  9. Potstickers
    Degen formas avlång och delas i 16 bitar.
  10. Varje bit kavlas med dumplingkavel till en fin rund platta.
  11. En sked fyllning läggs i plattan som formas till en vacker "potsticker". Samtliga potstickers läggs på plastfilm.
  12. Sås
    Limejuicen pressas ut. Citrongräset bankas med baksidan av kniven. Samtliga ingredienser läggs i en kastrull och det hela får koka upp. Såsen får stå och dra och silas sedan av.
  13. Tillagning
    Oljan hälls i en stekpanna. 6 potstickers läggs i och får steka till fin färg. 1 dl vatten hälls på och ett lock läggs snabbt över. Det hela får koka i 5 minuter.
  14. Dressing
    Rödlöken finhackas och samtliga ingredienser blandas.
  15. Uppläggning
    Såsen hälls i en liten skål och ställs på tallriken. Den strimlade salladen vänds runt med dressingen och läggs på tallriken. Salladen garneras med röd och grön chili samt koriander och thaibasilika. Cashewnötterna och sesamfröna läggs på. 6 potstickers läggs på tallriken och lite av såsen ripplas över dessa.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept