Vit chokladkräm med citronmaräng

Vit chokladkräm med citronmaräng
Foto: Daniel Ohlsson/Bonnier fakta
Köp kokboken Smaker i mitt hjärta här
198 kr
4

Du behöver

Chokladkräm

  • 200 g vit choklad
  • 4 st ägg, vitor och gulor separerade

Citronmaräng

  • 3 st äggvitor
  • 2 dl socker
  • 1 tsk citronjuice
  • 1,5 ts citroner, rivet skal av

Citronmarinerade jordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • 1 msk citronjuice
  • 0,5 msk socker
  • 0,5 st citron, skalet av
  • 10 blad citronmeliss

Krossad mandelkaramell

  • 1 dl mandel, torrostad
  • 1 dl socker
  • 1 msk citronjuice
  • 1 msk smör
  • Citronmeliss, blåbär och björnbär till dekoration

Gör så här

  1. Smält vit choklad över vattenbad. Rör i en äggula in taget. Vispa äggvitor hårt och rör försiktigt i chokladsmeten. Häll upp i glas och ställ att vila i kylskåp minst 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 100 varmluft. Vispa äggvitor till hårt skum. Tillsätt socker, lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt sedan all citronzest och citronjuicen. Spritsa ut små minimaränger och grädda i ugn ca 25 minuter. Öppna sedan luckan på glänt och låt torka i minst 1 timme.
  3. Halvera jordgubbar och marinera i citronjuice och socker. Låt vila i kylskåp.
  4. Smält socker med citronjuice och låt dt få en fin, bärnstensfärg. Tillsätt mandel och smör och häll upp på bakplåtspapper för att stelna. Krossa sen mendelkaramellen med kniv till små bitar.
  5. Servera vit chokladkräm toppad med citronmarinerade jordgubbar tillsammans med citronmaräng och krossad mandelkaramell. Dekorera gärna med citronmeliss, blåbär samt björnbär.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept