Svartpepparbakad fläskfilé med gurkraita

Svartpepparbakad fläskfilé med gurkraita
Foto: TV4

Sätt ordentlig smak på den milda fläskfilén genom att baka den i ugn med svartpeppar. En portvinssås med stjärnanis passar bra till liksom en svalkande raita med gurka.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g fläskfilé
  • 2 msk ostronsås
  • 1 msk sambal oelek
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk smör
  • 2 krm grovmalen svartpeppar

Sås:

  • 2 dl rött portvin
  • 2 stjärnanis
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm malen ingefära
  • 2 dl köttbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 1 tsk majsstärkelse

Gurkraita:

  • 0,5 slanggurka
  • 1 krm salt
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 5 blad mynta
  • 0,5 krm malen svartpeppar

Gör så här

  1. Gurkraita: Dela gurkan på längden och kärna ur den med hjälp av en tesked. Skär den i tunna skivor, strö över salt och låt stå en kvart. Pressa ut vätskan ur gurkan och blanda den med yoghurt, strimlad mynta och peppar. Låt stå en timme före servering.
  2. Sås: Finhacka vitlök och schalottenlök. Koka upp portvinet tillsammans med stjärnanis, schalottenlök, ingefära och vitlök och låt det koka ihop till hälften. Tillsätt buljongen och rödvinet och låt sjuda i ca 15 minuter. Sila såsen, krydda med salt och peppar och red av med maizena utrörd i lite vatten.
  3. Sätt ugnen på 170°. Blanda ostronsås, sambal oelek och sesamfrön tilll en kryddmarinad. Bryn fläskfilén hel i smör runt om. Pensla köttet med kryddmarinaden, strö över svartpeppar och stek filén i ugn i 20 minuter tills innertemperaturen är 65°. Låt köttet vila i 5 minuter, skär sedan filén i skivor och servera med sås och gurkraita.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept