Strawberry shortcake med mascarpone

8 - 9
8 - 9

Du behöver

Shortcake

  • 300 g vetemjöl (5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 7 g bakpulver (1,5 tsk)
  • 7 g bikarbonat (1,5 tsk)
  • 10 g vaniljpulver (1 msk)
  • 55 g ägg (1)
  • 150 g filmjölk (1,5 dl)
  • 100 g smör, fryst

Jordgubbar

  • 1 l jordgubbar
  • 25 g strösocker (2 msk)
  • 1 citron, saften

Topping

  • 250 g mascarpone
  • 60 g florsocker (1 dl)
  • 250 g grädde (2,5 dl)

Gör så här

  1. Shortcake
    Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Blanda vetemjöl, salt, strösocker, bakpulver, bikarbonat och vaniljsocker i en bunke. I en annan bunke blandar du ägg och filmjölk. Riv ner det frysta smöret i bunken med torra ingredienser. Blanda och rör sedan ner ägg- och filmjölksblandningen.
  3. Blanda för hand tills det precis går ihop. Platta till eller kavla ut degen på ett mjölat bord, den ska vara cirka 4-5 cm tjock.
  4. Stick med ett glas ut lagom stora runda shortcakes och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla ytan med mjölk på och strö över pärlsocker.
  5. Grädda mitt i ugnen på 220 grader i 13-15 minuter eller de har fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
  6. Jordgubbar
    Skölj, snoppa och dela alla jordgubbar i 4 bitar och lägg i en skål. Strö över strösocker och pressa över citronsaft. Blanda runt och ställ åt sidan.
  7. Topping
    Vispa mascarpone och florsocker, vispa sedan i lite i taget av grädden och vispa till en fluffig konsistens.
  8. Dela varje shortcake på mitten, lägg botten på en tallrik, toppa med jordgubbar och lite av saften och sen mascarponegrädden. Lägg på lock och strö över florsocker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept