Stekta abborrfiléer med lök

Stekta abborrfiléer med lök
Foto: TV4

Abborrfiléer, lättpanerade och nystekta i mycket smör, är gott så att man blir lyrisk. Receptet kommer från en gammal skärgårdsfiskare och har lagats av många generationer före honom.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 900 g abborrfilé
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 1,5 krm malen vitpeppar
  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör
  • Till garnering:
  • dillvippor

Till servering:

  • kokt potatis

Gör så här

  1. Skölj filéerna. Blanda rågmjölet med salt och peppar och vänd filéerna i mjölblandningen.
  2. Skala och skiva rödlöken i inte alltför tunna ringar. Låt 1 msk smör bli varmt utan att ta färg i medelvarm stekpanna. Fräs löken 3-4 minuter tills den är nätt och jämnt mjuk men har spänsten kvar.
  3. Låt en rejäl klick smör bli ljusbrunt på medelvärme. Sänk till låg värme och stek filéerna långsamt ca 2 minuter på var sida. Bryn smöret till servering. Lägg upp filéerna och löken på tallrikar, häll generöst av det brynta smöret över, garnera med en dillvippa och servera med nykokt potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept