Stekt torskrygg med tomat- och saffranssås

40 m
4
Spela video Stekt torskrygg med tomat- och saffranssås
Foto: TV4
40 m
4

Du behöver

Rimmad torsk

  • 600 g torskrygg (gärna skrei)
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl salt
  • 3 msk smör
  • 2 msk olivolja

Saffranssås

  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 tsk stötta fänkålsfrön
  • 2 dl havregrädde
  • 1 msk fiskfond
  • 2 dl vatten
  • 0,5 kuvert saffran (0,25 g)
  • 1 tsk havssalt
  • 0,5 tsk nymalen svartpeppar

Till servering

  • svarta linser, kokta
  • broccolibuketter, lättkokta

Gör så här

  1. Börja med att dela fisken i 4 lika stora bitar. Rör ut saltet i vattnet och lägg ner fisken i blandningen i ca 30 minuter. Att rimma fisken gör att köttet blir vitare, fastare i konsistensen och håller ihop bättre är vi nu ska steka den.
  2. Under tiden fisken rimmas gör vi såsen och de andra tillbehören. Bryn tomatpurén, saffranet och de stötta fänkålsfröna i smöret och oljan i någon minut på medelvärme. På så vis får du ut helt nya djupa magiska smaker från råvaran. Häll över fond, vatten, havregrädde och låt koka samman till en mjuk sås innan du smakar av med salt och peppar.
  3. Ta upp fisken och torka av den. Smält 3 msk smör i en stor panna och häll ner 2 msk olivolja. När fettet ”tystnat” lägger du ner fisken med skinnsida neråt. Låt steka på medelhög värme i ca 3 minuter, ös gärna fisken med fettet under tiden. Vänd fisken och låt den steka ca 2-3 minuter till. Vill man vara absolut säker på att fisken ska bli perfekt ska man ha en termometer till hands. Hur tillagad fisken ska vara är en smaksak men när den visar en innertemperatur om 47 grader tycker jag att den är som bäst.
  4. Servera fisken genast tillsammans med den goda såsen och de krispiga och fräscha tillbehören.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept