Stekt oxfilé med pommes, ört- och dijonsmör samt ljummen sallad

Stekt oxfilé med pommes, ört- och dijonsmör samt ljummen sallad
Foto: TV4
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Stekt oxfilé med pommes, ört- och dijonsmör samt ljummen sallad

23 ingredienser

1 h

Ugnsstekt oxfilé serveras med nyfriterade pommes frites, ört- och senapssmör samt ljummen tomatsallad med haricots verts.

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 2 bitar oxfilé
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • 3 msk smör
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 kvistar timjan

Pommes

  • 8 mjöliga potatisar
  • 8 dl frityrolja
  • salt

Ört- och dijonsmör

  • 250 g smör
  • 5 kvistar persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk dijonsenap
  • cayennepeppar
  • salt
  • peppar

Sallad med tomat och haricots verts

  • 200 g haricots verts
  • 10 körsbärstomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • peppar

Gör så här

Oxfilén

  1. Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Salta och peppra oxfilén ganska kraftigt. Sätt stekpannan på spisen, den ska bli riktigt varm (nästan så den ryker) i med olivolja och sedan köttet. Stek en fin yta på alla sidor hastigt.
  3. I med smör, vitlök och timjan. Ös köttet med smöret i någon minut. Lägg köttet i en annan form och in mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55 grader. Låt köttet vila minst 15 minuter.

Pommes

  1. Skär ganska tunna och smala strips. Låt oljan bli ungefär 180 grader. I med potatisen och fritera tills gyllenbruna. Låt rinna av på papper och salta direkt medan de är varma.

Ört- och dijonsmör

  1. Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt, cayennepeppar och svartpeppar. Låt stå i frysen minst 10 minuter.

Sallad

  1. Skär av ändarna av haricots vertsen, blanchera i någon minut.
  2. Skär tomaterna i hälften, hacka schalottenlöken och vitlök fint.
  3. Börja med att steka haricots vertsen i någon minut i smör, tillsätt sedan tomaterna, schalottenlöken och vitlök. Smaka av med salt och peppar.