Stekt kyckling med citronsås

Stekt kyckling med citronsås
Foto: TV4

Klassiskt, gott och enkelt. Kycklingen sköter sig fint i ugnen medan du hinner med en massa annat. Servera kycklingen med en god och gräddig citronsås, kokt potatis och broccoli. En klick mango chutney är också gott i sammanhanget.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 kyckling på ca 1,2 kg
  • 2 persiljekvistar
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt och malen vitpeppar

Sås:

  • skrovet från fågeln
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 1,5 dl hönsbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 citron, saft och rivet skal
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°. Skölj och torka kycklingen väl in- och utvändigt och fyll den med persilja och rosmarin, salt och peppar.
  2. Bryn kycklingen i smör och stek den sedan färdig i ugn, först på ena sidan, sedan på den andra och sist med bröstet uppåt. Stick in en gaffel i den tjockaste delen av låret, kycklingen är färdigstekt när köttsaften från låret är klart som vatten. Det tar ca 40-45 minuter för en kyckling som väger 1,2 kg. Tranchera kycklingen i fyra bitar - två lår- och två bröstbitar. Håll varmt.
  3. Sås: Skär eller klipp skrovet i bitar. Smält smör i en stekgryta, lägg i skrovet, pudra över mjöl och rör om på svag värme. Tillsätt buljong och koka i 5 minuter under omrörning. Tillsätt grädde och koka i ytterligare 5 minuter. Sila såsen. Smaka av såsen med saft och rivet skal av en citron. 4. Lägg upp kycklingen på tallrikar, servera med sås och tillbehör.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept