Spröda frityrkakor från Indien

Spröda frityrkakor från Indien
Foto: TV4

De här söta och spröda kakorna kan man få till frukost i Indien, men också till kaffe eller som dessert. De är lite invecklade att göra och måste påbörjas dagen före.

26 januari 2009
50

Du behöver

  • 4 dl vetemjöl, drygt
  • 0,5 dl kikärtsmjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 2 msk naturell yoghurt
  • 3 dl ljummet vatten
  • 0,5 dl rismjöl
  • Sockerlag:
  • 4,5 dl strösocker
  • 4,5 dl vatten
  • 3-4 droppar röd hushållsfärg

Att fritera i:

  • neutral olja

Gör så här

  1. Dag 1: Ta undan 1/2 dl vetemjöl. Blanda resten av mjölet med kikärtsmjöl, bakpulver, yoghurt och vattnet i en skål. Täck över och låt blandningen jäsa ett dygn i rumstemperatur.
  2. Dag 2: Koka upp sockret med vattnet och låt det koka i 5 minuter till en tjock lag. Dra kastrullen åt sidan och häll i hushållsfärgen. Rör ned det resterande vetemjölet och rismjölet i smeten. Värm oljan på medelvärme tills den är så varm att en klick av smeten flyter upp.
  3. Häll en del av smeten i en kaksprits med litet munstycke. Spritsa ut spiraler som på bilden direkt i oljan, 3-4 varv med ca 10 cm diameter. Spritsa 3 eller 4 åt gången. Fritera ca 2 minuter tills kakorna är ljusbruna, vänd dem försiktigt med hålslev eller tång och fritera 1/2 minut på andra sidan.
  4. Ta försiktigt upp dem och lägg dem i den varma sockerlagen. Pressa försiktigt ned dem med hålslev. Låt dem ligga i lagen högst en halv minut och lägg dem sedan på galler för att rinna av. Kakorna är allra godast nygjorda och varma.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept