Spröda frityrkakor från Indien

Spröda frityrkakor från Indien
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Spröda frityrkakor från Indien

10 ingredienser

De här söta och spröda kakorna kan man få till frukost i Indien, men också till kaffe eller som dessert. De är lite invecklade att göra och måste påbörjas dagen före.

Ingredienser

portioner stycken
  • 4 dl vetemjöl, drygt
  • 0,5 dl kikärtsmjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 2 msk yoghurt
  • 3 dl vatten, ljummet
  • 0,5 dl rismjöl

Sockerlag:

  • 4,5 dl strösocker
  • 4,5 dl vatten
  • 3-4 droppar röd hushållsfärg

Att fritera i:

  • neutral olja

Gör så här

  1. Dag 1: Ta undan 1/2 dl vetemjöl. Blanda resten av mjölet med kikärtsmjöl, bakpulver, yoghurt och vattnet i en skål. Täck över och låt blandningen jäsa ett dygn i rumstemperatur.
  2. Dag 2: Koka upp sockret med vattnet och låt det koka i 5 minuter till en tjock lag. Dra kastrullen åt sidan och häll i hushållsfärgen. Rör ned det resterande vetemjölet och rismjölet i smeten. Värm oljan på medelvärme tills den är så varm att en klick av smeten flyter upp.
  3. Häll en del av smeten i en kaksprits med litet munstycke. Spritsa ut spiraler som på bilden direkt i oljan, 3-4 varv med ca 10 cm diameter. Spritsa 3 eller 4 åt gången. Fritera ca 2 minuter tills kakorna är ljusbruna, vänd dem försiktigt med hålslev eller tång och fritera 1/2 minut på andra sidan.
  4. Ta försiktigt upp dem och lägg dem i den varma sockerlagen. Pressa försiktigt ned dem med hålslev. Låt dem ligga i lagen högst en halv minut och lägg dem sedan på galler för att rinna av. Kakorna är allra godast nygjorda och varma.