Från TV4

Spett med lax och räkor på wokad nudelbädd

Spett med lax och räkor på wokad nudelbädd
Foto: TV4
Från TV4

Här möts smaker från både Indien och Kina. Spetten kan antingen grillas i grillpanna eller på träkolsgrill. Laxen kan ersättas med annan fisk, exempelvis marulk eller färsk tonfisk.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

28 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • Spett:
  • 350 g laxfilé
  • 12 jätteräkor
  • 1 msk neutral olja
  • 2 msk kinesisk soja
  • salt och malen vitpeppar
  • Nudlar:
  • 55 g kinesiska nudlar
  • 2 msk neutral olja
  • 1 morot
  • 2 salladslökar
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 gul paprika
  • 0,33 zucchini
  • 1 msk kinesisk soja
  • yoghurtsås:
  • 2,5 g naturell yoghurt
  • 1 msk sambal oelek
  • 1,5 msk hackad färsk mynta
  • 0,5 tsk salt

Du behöver också:

  • 4 grillspett

Gör så här

  1. Yoghurtsås: Låt yoghurten rinna av i kaffefilter i 30 minuter. Hacka myntan. Blanda samman avrunnen yoghurt, sambal oelek, mynta och salt. Ställ kallt till servering.
  2. Ansa salladslök, paprika och zucchini. Skär salladslökarna i strimlor. Strimla även paprika och zucchini. Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet. Låt rinna av och ställ åt sidan. Skär laxfilén i 3 cm kuber. Ta av huvudena på räkorna men låt skalet vara kvar. Varva räkor och lax på grillspetten och pensla med soja och olja.
  3. Hetta upp en grillpanna och grilla spetten runt om i 4-6 minuter sammanlagt. Krydda med salt och peppar och håll dem varma. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna eller wok. Fräs grönsakerna hastigt på hög värme. Vänd ner de kokta nudlarna och krydda med salt, peppar och soja. Låt allt bli riktigt hett, ca 2 minuter. Fördela nudlarna på varma tallrikar och lägg spetten överst. Servera genast med yoghurtsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept