Sparris- och getostpaj

1 h
4 - 6
Sparris- och getostpaj
Foto: TV4
Från Mitt kök

God och vacker paj fylld med sparris, ärtor och getost. Perfekt som middag, i matlådan eller på en läcker vårbuffé.

5 maj 2015
Visa mer
1 h
4 - 6

Du behöver

Deg250 g mjöl

  • 125 g smör
  • 1 nypa havssalt
  • 2-3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 1 huvud gemsallad
  • 2 msk olivolja
  • grovmalen svartpeppar
  • 3 ägg
  • 1 citron
  • 3 dl grädde
  • 150 g getost
  • 4 kvistar timjan
  • 1 knippe sparris
  • 150 g frysta ärtor

Övrigt

  • bakform med löstagbar botten, ca 28 cm i diameter
  • bakplåtspapper
  • bönor eller ris som vikt till pajskalet

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Börja med att blanda mjöl, tärnat kallt smör samt salt. Smula samman och tillsätt vatten, forma till en deg. Plasta in och låt vila i kylen i ca 15 minuter.
  3. Skär bort den träiga delen på sparrisen och koka hastigt i vatten tillsammans med ärtorna tills sparrisen mjuknat något, några minuter räcker. Slå sedan ut vattnet och låt vila i iskallt vatten så de behåller sitt krisp.
  4. Ta lite mjöl på bordet och kavla ut degen så den är jämn och tunn, ca en halv centimeter. Flytta sedan ditt pajskal till bakformen, se till att den går upp över kanten. Skär bort överbliven deg och nagga botten med gaffel.
  5. Lägg på ett bakplåtspapper ovanpå och fyll sedan formen med torra bönor eller ris, de fungerar som vikt så att inte pajskalet reser sig eller blir bränt. Baka i 15 minuter på 180 grader.
  6. Vispa ihop två ägg med grädde, plockad timjan och citronskal. Salta och peppra.
  7. Låt sparris och ärtor rinna av och bli torra.
  8. Ta ut pajskalet, ta bort vikten och lägg ner sparris och ärtor. Toppa med bitar av getost. Slå på äggblandningen så det täcker.
  9. Baka i ugnen på 180 grader i 30-35 minuter tills pajen satt sig och fått fin färg. Låt pajen svalna lite och servera!
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept