Sötsyrlig citronpaj

sötsyrlig citronpaj
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Sötsyrlig citronpaj

11 ingredienser

1 h

En sötsyrlig citronpaj passar perfekt när du ska bjuda på fika. Enkel att göra och god att njuta av tillsammans med en kopp kaffe - här hittar du Jenny Warséns goda recept!

Ingredienser

portioner
  • 175 g smör (+ lite till formen)
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 tsk bakpulver

Fyllning

  • 3 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 citroner (saft och finrivet skal)

Till servering

  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smöra en pajform, ca 24 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
Rör ihop mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret. Arbeta raskt ihop till en pajdeg.
  4. Tryck ut degen i pajformen. Låt stå svalt i kylen medan du gör fyllningen.
  5. Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker för hand. Tillsätt vispgrädde, citronskal och pressad saft. Rör till en jämn smet.
  6. Häll citronfyllningen i pajskalet.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills fyllningen ”stannat”.
  8. Låt svalna i ett par timmar, eller gärna över natten, i kylskåp.
  9. Pudra över florsocker innan servering och servera med lättvispad grädde.