Pasta med citronstekt sparris och cantadousås

30 min
4
Pasta med citronstekt sparris och cantadousås
Foto: Håkan Larsson

Pasta i sällskap med en nästan löjligt lättgjord men smakrik sås, och sparris som fått fin smak av citronsmör. Mycket enklare eller godare blir det knappast. Recept från Sommarkväll med mat och vin.

Håkans vintips
Vitt vin är självklart, med fin syra som matchar den smakrika såsen - och gärna en blommighet som kontrast till citronen. Det får bli en sauvignon blanc från Sydafrika: 28006 Neetlingshof Sauvignon Blanc (ca 80 kr).


22 maj 2012
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 4 portioner pasta, t ex tagliatelle

Cantadousås

  • 2 dl mellangrädde
  • 125 g Cantadou, eller annan färskost med örter och vitlök
  • salt
  • peppar

Citronsparris

  • 2 knippen grön sparris
  • 25 g smör, rumsvarmt
  • 1 msk pressad citron
  • rivet skal av 1/2 citron
  • några korn salt

Gör så här

  1. Kavringcrunch
    Smula kavringen, eventuellt i matberedare. Lägg på bakpappersklädd plåt och rosta ca 10 minuter i ugnen på 200 grader.
  2. Sås
    Värm grädden på medelvärme i en kastrull. Lägg i osten och låt smälta ner. Smaka av med salt och peppar.
  3. Sparris
    Skölj och ansa sparrisen, dela i två delar.
  4. Blanda smöret med citronsaft och -skal, samt salt och peppar.
  5. Hetta upp en stekpanna och stek sparrisen nätt och jämnt mjuk i smöret, vänta med knopparna till sist.
  6. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av i durkslag.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept