Systrarna Eisenmans äppeltårta med mandelmassa

Systrarna Eisenmans äppeltårta med mandelmassa
Foto: Ulrika Ekblom

Smaskig äppeltårta med mandelmassa och tjusig frosting. Receptet kommer från kokboken Sommarens söta.

Receptet ger 10–12 bitar.

Tips!
Det går att skippa frostingen om man vill göra det lite
enklare för sig. Kakan är jättegod ändå!

Se fler recept från

systrarna Eisenman


24 augusti 2011
Visa mer

Du behöver

  • 125 g smält smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1–2 äpplen
  • 1 tsk malen kanel
  • 50 g mandelmassa
  • 1/2–1 dl hackade pistagenötter

Farinfrosting

  • 2 äggvitor
  • 1 1/2 dl farinsocker
  • 100 g rumsvarmt smör

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
  2. Rör ihop smör och socker. Tillsätt äggen, ett i taget.
  3. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner i smeten. Häll smeten i formen.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Blanda dem med kanel. Tryck försiktigt ner äppelbitarna i smeten.
  5. Riv över mandelmassan och strö över pistagenötterna.
  6. Grädda kakan i ca 40 minuter. Låt svalna.
  7. Vispa äggvitorna i en ren skål och tillsätt lite farinsocker i taget. Ställ skålen över ett varmt vatten bad och vispa tills sockret har löst sig och smeten är varm. Ställ sedan skålen över ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills smeten har kallnat.
  8. Sänk hastigheten på vispen och tillsätt smöret i små klickar under fortsatt vispning. Bred frostingen runt om kakan.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept