Maräng- och hallonrutor

Sommarens underbara sötsaker
Foto: Ulrika Ekblom
Systrarna Eisenman
Systrarna Eisenman

Maräng- och hallonrutor

11 ingredienser

Medan vi tittade bort i två minuter under fotograferingen åt Maja upp hela kakan. Och Maja, det är en liten hund på 6 kg! Receptet kommer från boken Sommarens söta.

Receptet ger ca 24 rutor.

Ingredienser

portioner bitar
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk mjölk
  • ca 1,5 dl hallon

maräng

  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk ättiksprit 12 %

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en ugnsfast
  2. form, ca 20 x 30 cm.
  3. Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i
  4. taget och vispa ordentligt.
  5. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten
  6. tillsammans med mjölken. Bred ut smeten i formen
  7. och strö över hallonen.
  8. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren bunke.
  9. Tillsätt sockret matskedsvis och ättikspriten under
  10. kraftig vispning till en fast maräng smet. Bred den över
  11. kaksmeten.
  12. Grädda i 40–45 minuter. Lägg lite folie över kakan
  13. om marängen börjar få för mycket färg. Låt svalna helt
  14. och skär sedan i rutor.