Matmuffins med rosmarin och timjan

Matmuffins med rosmarin och timjan
Foto: Tv4

Matiga muffins eller scones från Sommar med Ernst. Smaksätt med rosmarin, timjan och olivolja.

18 juli 2013
Visa mer

Du behöver

Muffins

  • 4 ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, rivet skal
  • 2 dl olivolja
  • smör att smörja formen med
  • råsocker att bröa formen med

Topping

  • 2 msk citronsaft
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk strösocker
  • 2 kvistar rosmarin
  • 3 kvistar timjan
  • 1 apelsin, rivet skal
  • 1 citron, rivet skal

Garnering

  • kumquat
  • rosmarin- och timjankvistar

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt sedan mandelmjöl.
  2. Blanda i en annan bunke vetemjöl och bakpulver noggrant. Blanda sedan ihop mjölblandningen med äggsmeten.
  3. Riv sedan skalet från 1 citron och blanda ner det i smeten. Tillsätt olivoljan och vispa smeten så att allt blandas ordentligt.
  4. Smöra en muffinsplåt med smör. Ströa plåten/formarna med råsocker. Häll sedan upp smeten i formarna och grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 20 min.
  5. När muffinsen är klara, slå ut ur formen och stick håll på alla med en gaffel. Desto mer hål desto bättre kommer toppingen kunna sugas upp av muffinsen.
  6. Blanda citronsaft, olivolja och strösocker i en kastrull. Lägg i två kvistar rosmarin och 3 kvistar timjan som hackats grovt i kastrullen.
  7. Riv skalet från 1 apelsin och 1 citron och tillsätt till toppingen. Låt sedan blandningen koka upp och koka i 2-3 minuter.
  8. Som garnering, skär kumquat i tunna skivor och strö över. Man kan även ha lite rosmarin- och timjan kvistar som garnering. Häll sist över toppingen över muffinsen och låt dem dra åt sig vätska lite.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept