Kräftbouillabaisse från hav och sjö

30 min
4
Kräftbouillabasse från hav och sjö
Foto: TV4/Alexander Kvist
30 min
4

Du behöver

  • 1 kg tomater
  • 1 nypa fänkålsfrön
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 1 knippe vårlök
  • 1 msk honung
  • 2 msk balsamicovinäger
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 fänkål
  • 3 citroner
  • 1 kg kokta svenska kräftor
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar efter smak
  • 1 knippe krondill

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i de hela tomaterna och låt sjuda i ca 2 min.
  2. Ta upp tomaterna och lägg dem genast i en skål med kallt vatten och därefter dra av skinnet.
  3. Värm upp olivoljan i en stor gryta och lägg i en nypa fänkålsfrön och låt dem rostas i oljan.
  4. Hacka lök, vitlök och fänkål och låt fräsa med en stund tills den blir mjuk i grytan.
  5. Hacka tomaterna grovt och låt även dem gå ner och sänk sen temperaturen lite.
  6. Häll i buljong, vin, honung och vinäger. Salta och peppra efter smak.
  7. Dela citronerna i halvor och bryn dem med den skurna sidan neråt i en het panna, citronerna ska nästan bli lite svarta på ytan för att de ska karamelliseras lite, sen ner i grytan.
  8. Ta en mixer och mixa lite grann i ett hörn av grytan en kort stund för att få en lite krämigare konsistens.
  9. Lägg i musslorna och ta bort dem som inte öppnar sig.
  10. Dela kräftorna på längden och lägg i dem sist, nu ska det inte koka mera utan bara värmas upp. Lägg i krondill som garnering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept