Solbullar

ca 2 h
12 bullar
Solbullar
Foto: TV4

Vaniljkrämsfyllda släta vetebullar med socker på toppen.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Äppelpajbullar och Pistagebullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.  

22 oktober 2015
Visa mer
ca 2 h
12 bullar

Du behöver

Grundrecept för söt vetedeg

  • 2,5 msk kardemummakärnor
  • 7,5 dl mjölk
  • 125 g färsk jäst
  • 3,75 dl socker
  • 1,25 tsk salt
  • 375 g mjukt smör
  • 2,5 ägg
  • 27-30 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Garnering

  • 180 g socker (2 dl)
  • smör, smält

Gör så här

  1. Vetedeg
    Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  3. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Vaniljkräm
    Ta ut degen från bunken och dela upp i tre lika stora degar och knåda elastiskt.
  6. Degen delar du i 12 lika stora bitar och rullar dessa till bollar som du låter jäsa under duk. Jäs i ca 40 minuter.
  7. Fyll bullarna med vaniljkräm, använda en tyll så att du kan få in mycket kräm. Snåla inte, tänk på att man ska få lite vaniljkräm i varje tugga. Pensla bullarna med ägg och grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen.
  8. När solbullarna svalnat något penslar du smält smör och rullar sidorna i socker, försök att undvika vaniljkrämen i mitten. Låt svalna på galler
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept