Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Sockerbullar med vaniljfyllning

2,5-3 h
18 - 20 bullar
2,5-3 h
18 - 20 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 30 g jäst
  • 250 g mjölk
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 5 g salt (0,5 tsk)
  • 8 g malen kardemumma (1 msk)
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 55 g ägg (1)

Vaniljfyllning

  • 150 g ljus sirap
  • 170 g strösocker
  • 250 g smör, rumstempererat
  • 50 g maizena
  • 40 g florsocker
  • 1,5 tsk vaniljpulver

Pensling

  • smör, smält
  • strösocker

Gör så här

  1. Vetedeg
    Kör alla ingredienser i en köksassistent med krok och arbeta ihop degen långsamt cirka 5 minuter. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns elastisk och glansig och fin på ytan. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 30 minuter.
  2. Vaniljfyllning
    Blanda alla ingredienser i en köksassistent eller en bunke för hand till en slät och fin fyllning.
  3. Utbakning
    Kavla ut degen till en rektangel, 3-4 mm tjock på ett lätt mjölat bord.
  4. Bred ut fyllningen jämt över degen och vik över den övre delen mot den nedre delen så att du behåller längden på rektangeln uppåt. Skär ut långa strängar med en sporre, twista och snurra. Lägg bullen på plåt med bakplåtspapper, täck med plastfolie och låt jäsa ordentligt minst 90 minuter.
  5. Grädda bullarna på 190 grader i 8-10 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna.
  6. Smält smöret i en kastrull, pensla smör på bullarna och doppa varje bulle i strösocker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept